wtorek, 29 maja 2018

"Basza Smaku" Saygin Ersin

"Basza Smaku" to niezwykła opowieść o gotowaniu, pasji, miłości i poszukiwaniu sensu życia.

OPIS WYDAWCY:





"Wyobraź sobie, że za pomocą potraw możesz wpływać na emocje innych ludzi. Wyobraź sobie, że jesteś w stanie odkryć wszystkie istniejące smaki. Jeśli to potrafisz, jesteś… baszą smaku.
Imperium osmańskie, XVII wiek. Młody, wybitnie utalentowany kucharz, dzięki ogromnej biegłości w sztuce przyrządzania dań, dostaje się do pałacowej kuchni. Jego celem nie są jednak uznanie czy bogactwa, ale zemsta. Gdy chłopak przekracza mury pałacu, prawda powoli zaczyna wychodzić na jaw. Czyżby już tu kiedyś był? Stopniowo poznajemy sekrety jego dzieciństwa: brutalna masakra na rodzinie sułtańskiej, ucieczka z pałacu, droga do doskonalenia się w sztuce kulinarnej, niezwykli przewodnicy pomagający zdobyć niecodzienne umiejętności, a także Kamer – jego jedyna miłość i największa strata.
Historia pełna aromatycznych opowieści o pasji gotowania, splendorze tureckiego dworu i wielkiej miłości, dzięki której życie smakuje jeszcze wspanialej."

KILKA SŁÓW O KSIĄŻCE:
 
"Pamiętaj, że choć smak zaczyna się w ustach, kończy się w głowie. Twój talent pozwoli Ci zarządzać wszelkimi sekretnymi uczuciami, jakie potrafią rozbudzić smaki" 



   Już od pierwszej strony poznajemy Kucharza, który potrafi przy pomocy przygotowanych potraw wpływać na losy najbliższych jak i całego Imperium Osmańskiego. Przedstawiony zostaje jako cudowne dziecko, uratowane od śmierci. Książka funduje nam podróż przez jego dzieciństwo, młodość i ówczesne wydarzenia. Opowieść o miłości do gotowania i do pięknej kobiety, dla której Kucharz jest w stanie poświęcić wszystko.


   Tytułowy Basza Smaku to mistrz w swojej sztuce – mistrz kucharzy, który poprzez swoje potrawy potrafi wpływać na emocje, samopoczucie a nawet decyzje podejmowane przez osoby, które spożywają przygotowane przez niego potrawy. W książce poznajemy mężczyznę, który przedstawia nam swoją drogę od dziecięcej fascynacji sztuką gotowania do mistrzostwa w swej dziedzinie. Bohaterem kierują jednak również inne pobudki – miłość do kobiety, która poznał i stracił wiele lat temu gdy oboje byli jeszcze nastolatkami. Mężczyzna wyznaczył sobie za cel życiowy odnalezienie i odzyskanie swej ukochanej za wszelką cenę. Doskonali się w sztuce gotowanie, spotyka na swojej drodze wielu Mistrzów, którzy pozwalają mu osiągnąć perfekcję. Nie obywa się jednak bez trudności i chwil zwątpienia , bohater musi uświadomić sobie wiele istotnych spraw, które wpływają na jego postrzeganie świata gotowania.


   Przyznam szczerze, że po książkę sięgałam z pewną ostrożnością i dystansem. Z drugiej jednak strony liczyłam na przyjemną, lekka lekturę, która pozwoli mojemu umysłowi odpocząć od krwawych intryg i zabójstw. Podróż w czasie od dzieciństwa do chwili obecnej wraz z głównym bohaterem była przyjemnością i nowym doświadczeniem. Nigdy wcześniej nie interesowała mnie tego typu literatura. Książka obfituje w niezwykle ciekawe opisy drogi jaką przebył bohater do osiągnięcia kulinarnej doskonałości i dążenia do odzyskania utraconej miłości.

   Dzięki autorowi możemy poznać bogactwo orientalnej kuchni oraz sposób w jaki funkcjonuje ona codziennie na tureckim dworze. Da mnie osobiście była to zupełna nowość, nigdy wcześniej nie interesowałam się ani kulturą ani kuchnią tamtych regionów. Książka wzbogaciła moją wiedzą nt. sułtańskiej kuchni, tradycji, funkcjonowania dworu i podziału wpływów. Jesteśmy również świadkami walki o miłość, która przetrwała wszystkie przeciwności losu.


   Jedynym niewielkim mankamentem książki, który powodował u mnie znużenie i problem ze skupieniem uwagi jest mała ilość dialogów. Chwilami miałam wrażenie że monologi narratora ciągną się w nieskończoność i dobierają powieści dynamikę. Z jednej strony bogate opisy kuchennej sztuki pobudzały moją ciekawość z drugiej jednak zbyt obszerne opisy powodowały utratę koncentracji.

   Na uwagę zasługuje również szafa graficzna okładki. Jest to jedna z ładniejszych okładek jakie posiadam w swojej biblioteczce. Największa część mojego zachwytu dotyczy złotych napisów, które zostały jakby wytłoczone na przodzie książki i na jej grzbiecie. Prosta a jednocześnie elegancka robi ogromne wrażenie.


   Na plus oceniam też umieszczony na końcu książki słowniczek, który zawiera użyte w powieści słowa i zwroty zaczerpnięte z kultury tureckiej. Pomaga nam to w pełni zrozumieć treść przedstawianej historii i wzbogacić naszą wiedzę o kilka nowych słów.


   Całość oceniam pozytywnie. Jak wcześniej wspomniałam książka jest miłą odmiana, podróżą do orientalnego Imperium Osmańskiego oraz przepustką do czarującego świata Baszy Smaku. Polecam ją każdemu kto interesuje się kulturą tego kraju jak i tym, którzy chcieliby poznać tajniki orientalnej kuchni sułtana. 

Książka dostępna również na : 
www.czytampierwszy.pl

2 komentarze:

  1. Ta książka jest jedną z ważniejszych pozycji na mojej liście "do przeczytania". Po Twoim wpisie widzę, że warto po nią sięgnąć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę polecić książkę z czystym sumieniem. Jedynym mankamentem są baaardzo długie opisy bez dialogów - jeśli nie przeszkadza Ci taka forma będziesz zadowolona.

    OdpowiedzUsuń

The Perfect Game #1 "Rozgrywka" J. Sterling

OPIS WYDAWCY:  " On jest rozgrywką, w którą ona jeszcze nie grała. Kiedy Cassie poznaje w college’u Jacka, postanawia omijać go szer...

Obserwatorzy