"Basza Smaku" to niezwykła opowieść o
gotowaniu, pasji, miłości i poszukiwaniu sensu życia.
OPIS WYDAWCY:
Imperium osmańskie, XVII wiek. Młody, wybitnie utalentowany kucharz, dzięki ogromnej biegłości w sztuce przyrządzania dań, dostaje się do pałacowej kuchni. Jego celem nie są jednak uznanie czy bogactwa, ale zemsta. Gdy chłopak przekracza mury pałacu, prawda powoli zaczyna wychodzić na jaw. Czyżby już tu kiedyś był? Stopniowo poznajemy sekrety jego dzieciństwa: brutalna masakra na rodzinie sułtańskiej, ucieczka z pałacu, droga do doskonalenia się w sztuce kulinarnej, niezwykli przewodnicy pomagający zdobyć niecodzienne umiejętności, a także Kamer – jego jedyna miłość i największa strata.
Historia pełna aromatycznych opowieści o pasji gotowania, splendorze tureckiego dworu i wielkiej miłości, dzięki której życie smakuje jeszcze wspanialej."
KILKA SŁÓW O KSIĄŻCE:
"Pamiętaj, że choć smak zaczyna się w ustach, kończy się w głowie. Twój talent pozwoli Ci zarządzać wszelkimi sekretnymi uczuciami, jakie potrafią rozbudzić smaki"
Już od pierwszej strony poznajemy Kucharza, który potrafi przy pomocy
przygotowanych potraw wpływać na losy najbliższych jak i całego
Imperium Osmańskiego. Przedstawiony zostaje jako cudowne dziecko, uratowane
od śmierci. Książka funduje nam podróż przez jego dzieciństwo,
młodość i ówczesne wydarzenia. Opowieść o miłości do
gotowania i do pięknej kobiety, dla której Kucharz jest w stanie
poświęcić wszystko.
Tytułowy Basza Smaku to mistrz w swojej sztuce –
mistrz kucharzy, który poprzez swoje potrawy potrafi wpływać na
emocje, samopoczucie a nawet decyzje podejmowane przez osoby, które
spożywają przygotowane przez niego potrawy. W książce poznajemy
mężczyznę, który przedstawia nam swoją drogę od dziecięcej
fascynacji sztuką gotowania do mistrzostwa w swej dziedzinie.
Bohaterem kierują jednak również inne pobudki – miłość do
kobiety, która poznał i stracił wiele lat temu gdy oboje byli
jeszcze nastolatkami. Mężczyzna wyznaczył sobie za cel życiowy
odnalezienie i odzyskanie swej ukochanej za wszelką cenę. Doskonali
się w sztuce gotowanie, spotyka na swojej drodze wielu Mistrzów,
którzy pozwalają mu osiągnąć perfekcję. Nie obywa się jednak
bez trudności i chwil zwątpienia , bohater musi uświadomić sobie
wiele istotnych spraw, które wpływają na jego postrzeganie świata
gotowania.
Przyznam szczerze, że po książkę sięgałam z pewną
ostrożnością i dystansem. Z drugiej jednak strony liczyłam na
przyjemną, lekka lekturę, która pozwoli mojemu umysłowi odpocząć
od krwawych intryg i zabójstw. Podróż w czasie od dzieciństwa do
chwili obecnej wraz z głównym bohaterem była przyjemnością i
nowym doświadczeniem. Nigdy wcześniej nie interesowała mnie tego
typu literatura. Książka obfituje w niezwykle ciekawe opisy drogi
jaką przebył bohater do osiągnięcia kulinarnej doskonałości i
dążenia do odzyskania utraconej miłości.
Dzięki autorowi możemy poznać bogactwo orientalnej
kuchni oraz sposób w jaki funkcjonuje ona codziennie na tureckim
dworze. Da mnie osobiście była to zupełna nowość, nigdy
wcześniej nie interesowałam się ani kulturą ani kuchnią tamtych
regionów. Książka wzbogaciła moją wiedzą nt. sułtańskiej
kuchni, tradycji, funkcjonowania dworu i podziału wpływów.
Jesteśmy również świadkami walki o miłość, która przetrwała
wszystkie przeciwności losu.
Jedynym niewielkim mankamentem książki, który
powodował u mnie znużenie i problem ze skupieniem uwagi jest mała
ilość dialogów. Chwilami miałam wrażenie że monologi narratora
ciągną się w nieskończoność i dobierają powieści dynamikę. Z
jednej strony bogate opisy kuchennej sztuki pobudzały moją
ciekawość z drugiej jednak zbyt obszerne opisy powodowały utratę
koncentracji.
Na plus oceniam też umieszczony na końcu książki słowniczek, który zawiera użyte w powieści słowa i zwroty zaczerpnięte z kultury tureckiej. Pomaga nam to w pełni zrozumieć treść przedstawianej historii i wzbogacić naszą wiedzę o kilka nowych słów.
Całość oceniam pozytywnie. Jak wcześniej
wspomniałam książka jest miłą odmiana, podróżą do
orientalnego Imperium Osmańskiego oraz przepustką do czarującego
świata Baszy Smaku. Polecam ją każdemu kto interesuje się
kulturą tego kraju jak i tym, którzy chcieliby poznać tajniki
orientalnej kuchni sułtana.
Książka dostępna również na :
www.czytampierwszy.pl
www.czytampierwszy.pl
Ta książka jest jedną z ważniejszych pozycji na mojej liście "do przeczytania". Po Twoim wpisie widzę, że warto po nią sięgnąć ;)
OdpowiedzUsuńMogę polecić książkę z czystym sumieniem. Jedynym mankamentem są baaardzo długie opisy bez dialogów - jeśli nie przeszkadza Ci taka forma będziesz zadowolona.
OdpowiedzUsuń